pattern
Duurzaamheid

Bijna 20 percent van nieuwe wagens is elektrisch

Het derde kwartaal van 2023 markeert een significant keerpunt in de adoptie van elektrische voertuigen in België. Bijna 40% van de nieuw ingeschreven auto's is nu uitgerust met een elektrische of hybride motor. Dit onderstreept de versnelde overgang naar duurzamere vormen van vervoer.

Bedrijven leiden de weg

Recente fiscale aanpassingen hebben de marktdynamiek beïnvloed, met een verminderde aftrekbaarheid voor plug-in hybride voertuigen. Dit zorgde voor een sterke verschuiving naar volledig elektrische auto’s. Deze beleidswijzigingen hebben bedrijven aangemoedigd om de overstap te maken, wat duidelijk wordt weerspiegeld in de toename van EV-inschrijvingen. Professionele kopers en bedrijven domineren momenteel de markt. 91,5% van de nieuwe EV’s en 92,2% van de plug-in hybrides worden ingeschreven door professionele entiteiten.

CO2-uitstoot historisch laag

De impact van deze verschuiving is duidelijk zichtbaar in de aanzienlijke daling van de gemiddelde CO2-uitstoot, die nu op een historisch laag niveau van 86 g/km staat. De toename van elektrische en hybride voertuigen heeft bijgedragen aan een schonere en meer duurzame automarkt.

Toekomst elektrische mobiliteit in België

De toekomst ziet er helder uit voor elektrische mobiliteit in België, met verwachte subsidies en voortdurende ondersteuning van de overheid die waarschijnlijk de adoptie onder particulieren zal stimuleren. De transitie is in volle gang, met bedrijven en professionele kopers die de weg effenen naar een groenere en meer duurzame toekomst in de automobielsector.