pattern

Hoe kan ik Smart Charging inschakelen om het zonneverbruik te maximaliseren en de energiekosten te minimaliseren? Hoe werkt het?

Filmbestand

Vereisten

 • Metingen van zowel elektriciteits- als zonnepanelen
  • Bij de EV Wall Business, EV Base of EV Base Ultra producten heb je een extra Smappee Infinity nodig om dit te meten
  • In het geval van de EV Wall bevat het pakket de benodigde apparatuur om de metingen uit te voeren
 • Een geldige zonnevoorspelling (hiervoor zijn metingen gedurende minimaal een maand nodig)
 • (Optioneel: aangepaste tarieven op de Charging Square-servicelocatie)

 

Hoe werkt Smart Charging?

Smappee Smart Charging optimaliseert uw laadsessies door maximale zelfconsumptie van zonne-energie en opladen tijdens de goedkoopste perioden.

 

Smart Charging Activeren

 • In een woonomgeving, of wanneer dezelfde persoon steeds hetzelfde laadstation gebruikt, configureer de slimme laadinstellingen voor het laadstation. Deze instellingen gelden voor elke laadsessie.
 • In een commerciële omgeving, of bij meerdere gebruikers van hetzelfde laadstation:
  • Bij gebruik van ‘Swipe and Charge’ en toevoeging van de RFID-kaart in de app, krijgt de gebruiker een melding voor het activeren van slim opladen.
  • Bij gebruik van de ‘Scannen en Opladen’-optie, is het mogelijk om te kiezen voor ‘Opladen met Zonne-energie’, wat vooral nuttig is bij publieke laadpalen.

 

Smart Charging-instellingen configureren voor een laadstation

Om de instellingen voor slim opladen te wijzigen via de Smappee-app, ga naar ‘Controle’ – ‘Alles’ – ‘Smartapparaten’ en selecteer het laadstation dat je wilt bewerken.

 

Als alternatief kun je hier ook naartoe navigeren via de Smappee Laadstationskaart op het Dashboard van de App.

Op dit scherm krijgt u drie opties:

 • Normaal opladen: opladen met de maximaal beschikbare stroom. Met de schuifregelaar kunt u de maximale stroom eenvoudig wijzigen. De overbelastingsbeveiliging is nog steeds actief en verlaagt de stroom indien nodig.
 • Slim laden: optimaliseer het laden op basis van de zonneproductie en het elektriciteitstarief.
 • Stop: de EV stopt met opladen. Ook wanneer een nieuwe laadsessie wordt gestart zal de EV niet opladen zolang deze geactiveerd is.

Belangrijk: als u deze instelling wijzigt, wordt deze gewijzigd voor de huidige laadsessie EN alle toekomstige sessies. Gebruik Slim laden of Stop niet zonder alle gebruikers van dit laadstation hiervan op de hoogte te stellen. Wij adviseren om publiek beschikbare laadpalen altijd op ‘Normaal laden’ te laten staan.

 

Wanneer je Smart Charging activeert, kun je kiezen uit 3 verschillende strategieën:

 • Alleen overschot
 • Alleen schema’s
 • Schema’s en surplus

Alleen overschot

Uw auto wordt opgeladen met overtollige energie van uw zonnepanelen of een andere productiebron. Op bewolkte momenten wanneer er niet voldoende zonne-energie beschikbaar is, laadt de EV niet op. Het is gebaseerd op totaal vermogen in plaats van stroom per fase, dus als je een 3-fase zonne-installatie hebt en je hebt een overschot van 6A per fase (dus 4,2 kW) dan kan een eenfasige auto laden met 18A.

Let op: EV’s hebben een minimale stroom nodig, waarover u meer kunt lezen in: Waarom laadt mijn auto niet alleen op zonne-energie?

Alleen schema’s

Wanneer slim laden is geactiveerd, weet het optimalisatie-algoritme van Smappee hoeveel kilometer actieradius moet worden opgeladen en tegen welk tijdstip dit nodig is. De kilometers worden omgerekend naar energie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een conversiefactor van 0,2 kWh/km. Houd er rekening mee dat dit voor de meeste elektrische voertuigen een goede schatting is, maar dat deze mogelijk niet helemaal nauwkeurig is, afhankelijk van de weersomstandigheden en uw rijstijl.

Zodra de benodigde energie en resterende tijd bekend zijn, bepaalt het optimalisatiealgoritme de optimale oplaadperioden in de komende 24 uur. Dit is gebaseerd op een combinatie van de voorspelde zonneproductie, het voorspelde verbruik en de elektriciteitstarieven. Deze planning wordt vrijwel realtime aangepast afhankelijk van de live consumptie en productie. Het algoritme zal altijd de voorkeur geven aan het gebruik van overtollige zonne-energie. Als het niet mogelijk is om de EV volledig op te laden met alleen zonne-energie, zal hij energie van het elektriciteitsnet gebruiken, maar tegen het goedkoopst mogelijke tarief. Prioriteit is in ieder geval om altijd de gevraagde energie te leveren, zodat de bestuurder nooit met een lege accu komt te zitten.

Houd er rekening mee dat er enige tijd nodig is om een ​​nauwkeurige verbruiks- en zonneproductieprognose voor nieuwe installaties te kunnen berekenen. Slim opladen zal de eerste dagen na installatie van de Smappee-monitor minder nauwkeurig zijn, omdat we nog steeds inzicht moeten krijgen in je energieverbruik. Bovendien plant de optimalisatie alleen de komende 24 uur. Als uw vertrektijd meer dan 24 uur in de toekomst ligt, wordt deze genegeerd en begint uw EV onmiddellijk met opladen.

Schema’s en surplus

Dit is een combinatie van de twee bovenstaande methoden. Uw auto wordt met een minimum aan energie opgeladen volgens het door u ingestelde schema. Als er meer overtollige energie beschikbaar is, wordt uw auto met meer energie geladen dan de gevraagde energie.

Als er binnen 24 uur geen dienstregeling is, wordt de auto met de maximaal mogelijke snelheid geladen.