pattern
Energiekosten

Hoeveel kost het capaciteitstarief in 2023?

Afbeelding

Het nieuwe jaar brengt niet alleen nieuwe kansen, maar ook nieuwe tarieven voor elektriciteitsgebruik. In 2023 verandert er veel in de manier waarop we onze elektriciteitsrekening berekenen, vooral als het gaat om het capaciteitstarief. Veel mensen stelden terecht de vraag: "Hoeveel kost het capaciteitstarief nu?"

Lang was het niet duidelijk hoeveel capaciteitstarief je nu exact moet betalen per kW. Maar onlangs gaf de VREG extra uitleg wat de impact zou zijn op je energierekening. In 2023 betaal je voor 1 kW op jaarbasis gemiddeld over Vlaanderen 40,4 euro (excl. btw); op maandbasis is dat 3,37 euro (excl. btw). Het bedrag verschilt van netbeheerder tot netbeheerder en hangt dus af van waar u woont. Maar dat is slechts het begin.

Iedereen betaalt een minimumbijdrage voor zijn gebruik van het net. Die komt overeen met 2,5 kW. Het gaat dus jaarlijks om gemiddeld 101 euro (excl. btw). Dus, hoeveel kost het capaciteitstarief voor uw specifieke situatie? Stel je voor dat je een gemiddelde maandpiek van 4 kW hebt. In dit geval zou je op jaarbasis gemiddeld €161,6 (excl. btw) betalen aan capaciteitstarieven. Heb je gedurende 1 van de 12 maanden uitzonderlijk een iets hogere piek van 6 kW? Dan kost je dat gemiddeld 6,7 euro (excl. btw) extra.

Hier komt Certipower in beeld. Met de slimme laadpalen van Smappee heb je de mogelijkheid om maximumcapaciteit in te stellen. Zo kan je je piekvermogen drastisch verminderen. Laten we een voorbeeld nemen: zonder slim laden verbruik je 11 kW om je auto op te laden. Maar met behulp van Smappee en Certipower kan je dit verminderen tot maximaal 6 kW. Dit betekent een aanzienlijke verlaging van je piekvermogen, wat resulteert in lagere capaciteitstarieven. Als we afgaan op bovenstaand voorbeeld, scheelt het al snel € 200 op jaarbasis die je kan uitsparen.

Wil je weten hoeveel je kunt besparen met Certipower? Neem contact met ons op en ontdek hoe onze slimme laadpalen je kunnen helpen om maximaal te besparen op je elektriciteitskosten in 2023 en daarna.