pattern
Premies

Premie elektrische auto enkel voor 2024

Afbeelding

De Vlaamse overheid heeft recentelijk een wijziging aangekondigd in haar beleid omtrent de subsidie voor elektrische voertuigen. Oorspronkelijk was het plan om deze subsidie ook in de jaren 2025 en 2026 te verstrekken. Echter, na heroverweging is besloten dat de subsidie enkel gedurende het jaar 2024 zal worden toegekend. Deze aanpassing is het gevolg van zorgen omtrent de financiële haalbaarheid van deze maatregel.

Om in aanmerking te komen voor deze eenmalige subsidie, dienen geïnteresseerden hun elektrische voertuig uiterlijk tegen het einde van 2024 aan te schaffen. De subsidie is beschikbaar voor zowel nieuwe als tweedehands elektrische voertuigen die niet meer dan 40.000 euro kosten. Voor nieuwe voertuigen biedt de overheid een subsidie van 5000 euro, terwijl voor tweedehands voertuigen een bedrag van 3000 euro beschikbaar is.

Deze beleidswijziging werd in september aangekondigd, met de belofte dat de subsidie ook in 2025 en 2026 beschikbaar zou zijn. Echter, na bedenkingen van de Raad van State over de betaalbaarheid van deze regeling, is besloten de subsidie te beperken tot enkel het jaar 2024. Er waren twijfels of de gereserveerde 20 miljoen euro voldoende zou zijn om alle subsidies te dekken.

Aanvragen voor de subsidie kunnen vanaf de volgende week maandag om 13 uur ingediend worden via het elektronische loket van de Vlaamse overheid. In aanmerking komen zero-emissiewagens die geregistreerd worden vanaf 1 januari 2024, op voorwaarde dat ze op of na 25 september 2023 besteld zijn. Particulieren, non-profitorganisaties en aanbieders van deelmobiliteit komen in aanmerking voor deze subsidie.

De Vlaamse regering sluit niet uit dat er na 2024 een nieuwe regeling komt. Echter, een besluit hierover wordt overgelaten aan de volgende regering.