pattern

Hoe ver kan ik rijden met een EV?

De afstand die je met een elektrische wagen kan rijden op één volledige lading, bekend als de actieradius, varieert aanzienlijk tussen verschillende modellen en is afhankelijk van diverse factoren. De actieradius van moderne EV’s ligt doorgaans tussen de 150 en 500 kilometer, met enkele high-end modellen die zelfs een actieradius van meer dan 600 kilometer op één lading bieden. Deze cijfers zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd dankzij vooruitgang in batterijtechnologie en efficiëntie.

 

Factoren die de actieradius van een EV beïnvloeden, zijn:

  • Batterijcapaciteit: Grotere batterijen bieden over het algemeen een langere actieradius, maar maken de auto ook duurder en zwaarder.
  • Lading: Hoe zwaarder de wagen geladen is, hoe meer het verbruik stijgt.
  • Rijstijl: Net als bij conventionele auto’s kan een agressieve rijstijl met veel snelle acceleraties en hard remmen de actieradius verminderen.
  • Snelheid: Rijden op hogere snelheden verhoogt de luchtweerstand, wat meer energie vereist en de actieradius vermindert.
  • Weersomstandigheden: Extreme temperaturen, zowel koud als warm, kunnen de prestaties van de batterij beïnvloeden. Bij koud weer is er meer energie nodig voor verwarming, terwijl bij warm weer airconditioning het energieverbruik verhoogt.
  • Gebruik van accessoires: Het gebruik van elektrische accessoires zoals verwarming, airconditioning, en verlichting kan de beschikbare energie voor aandrijving verminderen en dus de actieradius beïnvloeden.

     

Fabrikanten geven meestal een geschatte actieradius op basis van gestandaardiseerde tests, zoals de WLTP-test in Europa. Dit biedt een realistischer beeld van de actieradius onder gemiddelde rijomstandigheden dan oudere tests. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de werkelijke actieradius kan variëren afhankelijk van de genoemde factoren.

 

Voor dagelijks gebruik, zoals woon-werkverkeer en stadsritten, is de actieradius van de meeste moderne EV’s meer dan voldoende. Voor langere reizen is het plannen van routes met toegang tot laadstations belangrijk om zorgen over de actieradius (‘range anxiety’) te verminderen. Met de voortdurende uitbreiding van laadinfrastructuur en verbeteringen in batterijtechnologie wordt verwacht dat de actieradius van EV’s zal blijven toenemen, waardoor ze nog praktischer worden voor een bredere reeks toepassingen.