Configureer je laadpaal
Afbeelding
In bepaalde landen kan de netbeheerder distributiekosten in rekening brengen, afhankelijk van je piekverbruik, of hij kan zelfs een maximaal vermogen opleggen dat aan het net kan worden onttrokken. In Vlaanderen geldt het capaciteitstarief, waarvoor je ook extra betaald bij pieken.
In deze gevallen wil je beperken hoeveel stroom van het net wordt afgenomen. Dit betekent dat wanneer er veel wordt verbruikt in huis/gebouw, je het opladen van je EV vertraagt of pauzeert.
Wanneer er een maximaal netvermogen van bijvoorbeeld 5 kW wordt ingesteld, wordt de snelheid van het laadstation zodanig aangepast dat het netvermogen nooit boven de 5 kW komt. Deze zal altijd actief zijn, ongeacht of er slim laden wordt gebruikt of niet.
Houd er rekening mee dat EV’s een minimale laadstroom hebben van 6 A (dus 1,4 kW voor enkelfasig en 4,1 kW voor driefasig). Zorg er dus voor dat de maximale netcapaciteit op een waarde staat die ruim boven dit minimale laadvermogen ligt. Houd er ook rekening mee dat als jouw laadstation de internetverbinding verliest en offline opladen is ingeschakeld, het laadstation terugvalt naar de failsafe-stroom en de maximale netcapaciteit mogelijk niet langer wordt gerespecteerd. Zorg ervoor dat je failsafe-stroom op een lage waarde is ingesteld (bijvoorbeeld 6 A).
Je kunt een maximale capaciteit instellen via de Smappee-app, of via het Smappee Dashboard:
Your Smappee Monitors > Load Configuration > Grid > Maximum capacity threshold for your smart schedules
Navigeer naar de kaart ‘laadconfiguratie’. Hier kunt u op het potloodpictogram klikken om de maximale capaciteit te bewerken:
Wil je meer weten over de fiscaliteit van laadinfrastructuur?