
Configureer je laadpaal
Afbeelding

Vanaf 2025 gelden er nieuwe verplichtingen voor het installeren van laadpalen op parkings in België. Deze wetgeving verschilt per gewest en is gericht op zowel nieuwbouwprojecten, ingrijpende renovaties als bestaande gebouwen. De regelgeving heeft als doel de laadinfrastructuur uit te breiden om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar elektrische voertuigen. Hoewel de Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen (EPBD) als inspiratie heeft gediend, hebben de gewesten Vlaanderen, Brussel en Wallonië hun eigen specifieke regels en termijnen opgesteld.
In dit artikel lees je alles over de belangrijkste verplichtingen per gewest en hoe jouw organisatie zich kan voorbereiden om aan de regels te voldoen.
In Vlaanderen zijn de regels voor de installatie van laadpalen vanaf 2025 van toepassing op zowel nieuwbouw, ingrijpende renovaties als bestaande gebouwen. De nieuwe regelgeving, gebaseerd op de Europese richtlijn over de energieprestatie van gebouwen (EPBD), legt de nadruk op het creëren van een toekomstbestendige infrastructuur voor elektrisch laden.
Bestaande parkings (vanaf 2025)
Voor bedrijven, winkels en andere niet-woongebouwen met meer dan 20 parkeerplaatsen geldt de verplichting om minstens twee laadpunten te installeren tegen 2025. Daarnaast moet de infrastructuur voorbereid zijn om in de toekomst eenvoudig extra laadpunten te kunnen toevoegen, met leidingen (of goten voor kabels) voor minimaal 1 op 4 parkeerplaatsen.
Voor bestaande woongebouwen gelden er geen verplichtingen.
Nieuwbouw (vergunning na 11 maart 2021)
Voor nieuwe woongebouwen die een omgevingsvergunning hebben gekregen na 11 maart 2021, geldt dat elke parkeerplaats moet worden voorbereid met laadinfrastructuur.
Bij niet-woongebouwen met meer dan 10 parkeerplaatsen moeten er minstens 2 laadpunten worden geïnstalleerd en moet er laadinfrastructuur zijn voor 1 op de 4 parkeerplaatsen.
Ingrijpende renovaties
Voor woongebouwen die een ingrijpende renovatie ondergaan en meer dan 10 parkeerplaatsen hebben, geldt dezelfde verplichting als bij nieuwbouw. Deze verplichting geldt alleen als de renovatie de elektrische infrastructuur van het gebouw of de parkeerplaats omvat, of als het parkeerterrein zelf deel uitmaakt van de renovatie.
Bij niet-woongebouwen gelden dezelfde verplichtingen als bij nieuwbouw nl. vanaf 10 parkeerplaatsen minsten 2 laadpunten, aangevuld met infrastructuur voor 25% van de parkeerplekken.
In Brussel zijn er strikte regels voor de installatie van laadpunten op parkings, die op 1 januari 2025 van kracht worden. Deze regelgeving geldt voor zowel nieuwe als bestaande parkings, waarbij het aantal laadpunten afhankelijk is van de functie van de parking en het aantal parkeerplaatsen. De nieuwe verplichtingen zijn bedoeld om de groei van elektrisch rijden te ondersteunen en om een bijdrage te leveren aan een duurzame mobiliteit in de hoofdstad.
Kantoorgebouwen
Vanaf 1 januari 2025 moet minstens 10% van het aantal parkeerplaatsen uitgerust zijn met laadpunten, met een minimum van 2 laadpunten. Tegen 2030 moet dit percentage verhoogd zijn naar 20%, en tegen 2035 naar 30% van het totaal aantal parkeerplaatsen.
Residentiële parkings
Vanaf 1 januari 2025 moet er voor elke bewoner die over een elektrisch voertuig beschikt, een laadpunt beschikbaar zijn op verzoek. Dit geldt voor alle bewoners die toegang hebben tot de parking, inclusief bezitters van plug-in hybride voertuigen.
Openbare parkings en andere functies (bijvoorbeeld parkings bij winkels)
Vanaf 1 januari 2025 moet 5% van de parkeerplaatsen voorzien zijn van laadpunten, met een minimum van 2 laadpunten. Tegen 2030 stijgt dit percentage naar 10%, en tegen 2035 moet 20% van de parkeerplaatsen uitgerust zijn met laadpunten.
Oplaadpunten met een vermogen van 50 kW of meer tellen voor 5 reguliere oplaadpunten, en oplaadpunten van 150 kW of meer tellen voor 10 reguliere oplaadpunten. Dit biedt parkeereigenaren de mogelijkheid om te voldoen aan de regels met een kleiner aantal krachtigere laadstations.
Nieuwe parkings (die na 13 november 2022 een milieuvergunning hebben gekregen) moeten meteen voldoen aan de quota die gelden voor 2035. Dit betekent dat kantoorgebouwen meteen 30% van hun parkeerplaatsen moeten uitrusten met laadpunten en openbare parkings 20%.
Er kan een afwijking worden toegestaan als de installatie van laadpunten technisch niet mogelijk is of als de kosten buitensporig zijn. In parkings met autoliften is de installatie van laadpunten verboden, tenzij er een afwijking is goedgekeurd op basis van een positief brandweeradvies.
Voor overdekte parkings van meer dan 1.250 m² gelden aanvullende brandveiligheidsvoorschriften, zoals de installatie van rookmelders en een automatische uitschakeling van alle laadpunten bij branddetectie.
In Wallonië gelden vanaf 2025 strikte regels voor de installatie van laadpunten in zowel nieuwe, gerenoveerde als bestaande gebouwen. Deze verplichtingen vloeien voort uit het Waals decreet van 17 december 2020 en zijn gericht op het ondersteunen van de groei van elektrische voertuigen door een adequate laadinfrastructuur te garanderen.
Bestaande gebouwen (vanaf 2025)
Niet-residentiële gebouwen en gebouwen voor collectief wonen (zoals rusthuizen en internaten) met meer dan 20 parkeerplaatsen moeten ten minste één laadpunt installeren en infrastructuur aanleggen voor 1 op 5 parkeerplaatsen, zodat toekomstige uitbreiding mogelijk is.
Nieuwbouw (vergunning na 11 maart 2021)
Voor nieuwe gebouwen met meer dan 10 parkeerplaatsen moet infrastructuur aanwezig zijn voor ten minste 1 op 5 parkeerplaatsen, evenals twee laadpunten. Dit geldt zowel voor niet-residentiële als residentiële gebouwen, waarbij voor residentiële gebouwen de laadinfrastructuur moet worden voorbereid voor toekomstige laadpunten, zonder dat deze meteen geïnstalleerd hoeven te worden.
Ingrijpende renovaties
Voor gebouwen die een ingrijpende renovatie ondergaan, geldt dezelfde verplichting als bij nieuwbouw: de verplichtingen zijn van toepassing als de renovatie betrekking heeft op de elektrische infrastructuur van het gebouw of het parkeerterrein.
Het naleven van deze nieuwe wetgeving kan een complex proces zijn dat planning vereist. Naast het installeren van de vereiste laadpunten, moet je ervoor zorgen dat de infrastructuur klaar is voor toekomstige uitbreidingen. Dit betekent dat bedrijven tijdig maatregelen moeten treffen om ervoor te zorgen dat ze in 2025 volledig voldoen aan de regelgeving.
De installatie van laadpunten moet voldoen aan strenge technische en veiligheidsvoorschriften om een veilige en efficiënte werking te garanderen. Deze vereisten gelden in heel België, met enkele variaties per regio afhankelijk van de lokale regelgeving.
Deze voorschriften zijn opgesteld om een veilige en duurzame infrastructuur voor elektrisch laden te waarborgen in België, en ze kunnen per regio variëren afhankelijk van de specifieke eisen van de lokale wetgeving.
De naleving van de regels wordt gecontroleerd door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Als blijkt dat er niet aan de verplichtingen is voldaan, kan VEKA een administratieve boete opleggen.
De beheerder van een parking, die milieuvergunninghouder is, moet jaarlijks rapporteren aan de distributienetbeheerder over het aantal geïnstalleerde laadpunten. Leefmilieu Brussel rapporteert om de drie jaar aan de Brusselse regering over de naleving van de voorschriften.
Vanaf 2025 zal er toezicht worden gehouden op de naleving van deze verplichtingen, en de Waalse energieautoriteiten zullen handhaven via inspecties en boetes voor niet-naleving.
Certipower biedt complete laadoplossingen voor bedrijven en organisaties die hun parkeerterreinen willen voorbereiden op de toekomst van elektrisch rijden. Ons team ondersteunt je bij elke stap van het proces, van technische studies tot installatie en advies over toekomstige uitbreidingen. Wij zorgen ervoor dat jouw bedrijf voldoet aan de nieuwste regelgeving en klaar is voor verdere ontwikkelingen.
De verplichting om laadpalen te installeren in België nadert snel. Het is belangrijk om nu actie te ondernemen en je parkeerfaciliteiten klaar te maken voor de toekomst van elektrisch rijden. Certipower staat klaar om je te helpen met elke stap van het proces en ervoor te zorgen dat jouw bedrijf voldoet aan de EPBD-wetgeving. Neem vandaag nog contact met ons op voor een adviesgesprek en zorg dat je klaar bent voor 2025!
Wil je meer weten over de fiscaliteit van laadinfrastructuur?